github404

U firmi u kojoj radim “Bal Lab” trenutno zapošljavamo PHP programere i prilikom razgovora za posao često postavljamo pitanje “Da li imate GitHub nalog?” i uglavnom ne dobijamo pozitivne odgovore. Takvo je i iskustvo drugih firmi koje zapošljavaju.

Daleko od toga da je GitHub nalog obavezan prilikom konkurisanja, ali može značajno poboljšati utisak i izdvojiti kandidata.

Pregledom profila kandidata se može mnogo toga saznati. Na primer, koliko je neko aktivan, kakav kod piše, da li koristi paterne, koje projekte prati i koja su njegova interesovanja, itd.

GitHub je mesto gde je uočljiv način razmišljanja i motivisanost programera da grade i objavljuju sporedne projekte.

Ukoliko kandidat ima barem jednu biblioteku, napisanu poštujući PSR standard i uz pomoć Composera u svom kodu koristi druge biblioteke, redovno održava, verzioniše i testira svoj kod, pa takav kandidat je idealan.

Zaista je šteta što nas obrazovni sistem ne uključuje obuku korišćenja sistema za verzionisanje koda i što maltene nije obavezno da projekat treba izraditi koristeći git ili neki drugi sistem. Ali, ukoliko si student i imaš svoj projekat koji možeš da objaviš, uradi to obavezno. Od profesora ćeš dobiti ocenu više, a od poslodavaca siguran prolazak u uži krug.

P.S. Zainteresovani PHP programeri mogu pogledati aktivan oglas.