Upravo smo sinoć pustili novi, redizajnirani sajt za salon nameštaja Linea Milanović. Za dizajn je bio zadužen fenomenalni grafički dizajner Nemanja Nikodinović, dok za programiranje i budženje moja malenkost uz pomoć kolega iz struke.  Kao CMS je odabrana WordPress platforma, pa želim da podelim par iskustvara u vezi platforme i samog projekta.

Ovo je jedan od onih projekata gde su sitnice jako bitne, gde nije dovoljno dobro da samo radi i služi svrsi već projekat koji se zasniva na jako sitnim detaljima. Fabrika namešaja Linea Milanović je već poznata da proizvodi nameštaj vrunskog kvaliteta i kao takav obiluje sitnicama i detaljima. Nikodinović je odlično odradio svoj deo posla, naročito oko detalja koji se odnose na efekat sa pozadinskim linijama. Taj efekat se može videti i na cover-u na fejsbuk stranici.

WordPress kao platforma je izabrana pre svega zbog lakoće daljeg održavanja i zbog dobre podrške za SEO. Ovo je prvi put da sam morao da napišem nekoliko pluginova jer neki sa repozitorijuma jednostavno nisu radili i mogu reći da sam se iznenađujuće dobro snašao. Čak mi se i svidelo. Dokumentacija za WordPress nije loša, ali većinu izvora potrebnih informacija sam nalazio na raznim blogovima i forumima. Kodiranje templejta i pisanje CSS koda je ovde bio lakši deo posla, a neke specifične zahteve smo odradili preko shortcodova, pa tako imamo shortcodove [latest_products],  [details] itd… Ujedno moram i da se zahvalim WordPress developeru @markoof na pomoći.

I ako je sajt zamišljen kao multijezički, zbog nedostatka kvalitetnog plugina (kako sam se samo namučio sa qtranslate grrr) odučili smo da englesku verziju sajta izbacimo malo kasnije. Takođe, neki sitniji detalji su izostavljeni (kao što je povezivanje sa društvenim mrežama), ali će biti implementirani u narednoj objavi.

Sledeći korak, nakon puštanja sajta je svakako što bolja promocija i podešavanje svih onih SEO sitnica, pa tako želimo da postignemo što bolji rezultat za kuhinje po meri, tv komode, trpezarijske stolove i stolice. Konkurencija jeste velika, ali nadamo se da ćemo uspeti 🙂

Kako se vama čini sajt?