Kako povećati posetu sajtu?

grafik posećenosti sajta

Ne, ovo nije još jedan članak o tome kako podestiti title, description, ključne reči, backlinkove ili o tome kako na veštački način povećati posetu, kao što su neki uradili za termin “najveći car”. Ovo je samo jedan mali case study o tome kako se naglo povećanje posete može dostići i nenamerno, odnosno kao posledica dobre poslovne prakse.

Povećanje posete kao rezultat poslovne prakse

Nedavno je knjigovodstvena agencija Bolden pokrenula svoj sajt u čijoj sam izradi učestvovao. Cilj projekta je bio da se klijentima omogući brzo dostavljanje finansijskih informacija, preuzimanje raznih dokumenata i obrazaca i predstavljanje usluga budućim klijentima. Jedna od usluga ove knjigovodstvene agencije je da svoje klijente obaveštava o izemenama u zakonima i da iste te izmene i zakone čini dostupnim za download u svojoj javnoj ili privatnoj download sekciji.

Kako je sajt ove agencije postavljen pre nekoliko meseci i bez ikakve promocije ili oglašavanja na drugim sajtovima, poseta je bila zaista niska, svega dvadesetak posetilaca i to mahom stalni klijenti koji su znali za postojanje sajta.

no-smokingMeđutim, čuli ste da je na snagu stupio novi zakon o zabrani pušenja, a kao što to poslovni običaj agencije Bolden nalaže, ovo obaveštenje je blagovremeno (nekoliko dana ranije) postavljeno kao vest na sajtu.

Mediji su brujali o novom zakonu. Prijatelji su masovno diskutovali o kafićima u kojima je zabranjeno pušenje. Kolege o tome gde će zapaliti cigaretu jer ne smeju ni 50 metara ispred ulaza u poslovni objekat. Neki su planirali da organizuju i paradu pušača *.  Ceo taj viral je poslodavce i druge pušače zainteresovao da potraže taj zakon na Internetu i dobiju prave informacije, jer nije mala stvar platiti 5.000 dinara zbog jedne cigarete.

Iskoristi viral

Kao što već možete pretpostaviti, ova vest na sajtu je donela ogromno i naglo povećanje posete, čak 9 puta, dok je 99% posete došlo sa Google pretraživača i to samo jedan dan nakon stupanja na snagu ovog zakona. Nakon ovog pika, poseta opada, ali broj posetilaca sajta će još dugo ostati viši nego što je bio pre pika.

Iz ovakvog jednog slučaja se mogu izvući veoma poučni zaključci:

 • Ne morate biti ekspert za viralni marketing, dovoljno je biti deo virala koji drugi prave. Nešto slično se dogodilo i sajtovima za crtaće kada su ljudi masovno postavljali crtane likove za svoje profilne slike na fejsbuku.
 • Budite u toku sa interesovanjima ciljne grupe. Obilje informacija je oko nas, slušajte šta drugi pričaju, pratite medije i filtirajte samo ono što može biti zanimljivo vašoj publici.
 • Dobar tajming. Pravovremeno objavljivanje informacija o aktuelnostima iz branše je dobra poslovna praksa koja uliva poverenje i gradi dobar imidž. Ovakav nagli porast posete se sigurno ne bi ni dogodio ukoliko bi vest bila objavljena nakon stupanja na snagu ovog zakona.
 • Kvalitetan i informativan sadržaj. Ova vest je sadržala konkretne informacije i najbitnije stvari iz celog zakona, a zakon je ponuđen za download. Nemojte smarati korisnike suvišnim i nepotrebnim informacijama.

Agencija Bolden je i ranije objavila sličnu vest kada je bio aktuelan novi zakon o mobingu. U vreme objavljivanja te vesti sajt još uvek nije bio kompletno indeksiran na pretraživačima, pa je pik bio jedva primetan.

I za kraj  – evo kako je Igor Manjenčić iskoristio viral oko akcije “najveci car” i odradio jedan zanimljiv eksperiment.

6 Comments

 1. Sale, slazem se sa tobom. Nije potrebno da budes strucnjak u marketingu da bi napravio dobru posetu (u nekim slucajevima i monetizovao sajt). Bitno je da se fokusiras na sadrzaj i da budes prvi ili medju prvima koji su tu novinu – novost objavili.

  Sajt koji odrzavam tako funkcionise godinama. Izbacis li vest koja je bum u tom trenutku eto ti posete, zakasnis li par sati ili ceo dan, nista ne mozes da ocekujes jer su tu novost vec videli svi na drugom sajtu ili su culi od drugih da se ta novost moze procitati na nekom drugom sajtu.

  Biti prvi u davanju informacija je kljuc uspeha.

 2. Kod nas na crtaci.info je poseta bila 4x veca nego inace taj. Kada se sve stisalo poseta je ostala na visem nivou nego sto je bila pre “crtani lik za profilnu sliku” akcije za oko 200-300 unikatnih poseta dnevno.

  http://i53.tinypic.com/2z6huh3.jpg

 3. Pored viralnog sadrzaja postoji jos jako puno metoda za povecanje poseta sajtu.
  Svakako dobar i kvalitetan sadrzaj je ono sto se podrazumeva da se ponudi posetiocima, nevezano da li ce to uticati na povecanje broja poseta ili ne…

 4. Rezultati se znacajno povecavaju sa opsirnijim tekstovima, bolje je obici puno reci nego pucati na samo par kljucnih. TO je neko moje iskustvo.

 5. Tacno je da ti ne treba neko preveliko znanje iz marketinga da bi optimizovao sajt,ali potrebno je izdvojiti vremena i lepo i organizovano krenuti u promociju sajta,linkbuildg je samo jedna od njih,ja bih pre preporucio social bookmarks i pisanje artiklima. Kao sto dado kaze najbolje je dopunjavati sajt tekstvovima i to unikatnim i sugurno je da ce vas google ili neki drugi pretrazivac lepo rangirati posto oni vole originalne sadrzaje,tu su reklame i banerima,takodje i placeno oglasavanje,ima puno nacina samo treba biti uporan, 🙂

 6. Pozdrav svima,

  Veoma dobar clanak i pre svega autor je izdvojio bitno od nebitnog iz svega sto je jako bitno kod pisanja. Slazem se da dobar clanak je veoma dobra osnova za svaki web sajt da privuce posetu.