Nelegalni softver? Da li izabrati Windows ili Linux?

Devedesete su davno prošle i trebalo bi da smo svi shvatili da neki softver ima cenu i da je korišćenje, a naročito distribucija piratskog softvera krivično delo. Danas su provere inspekcije veoma učestale i kazne za korišćenje nelegalnog Windows-a se kreću od 100.000 pa do 3 miliona dinara.*

Zbog cene softvera, najpre Windows operativnog sistema i Office paketa, mnoge firme će se odlučiti ili će u obzir uzeti neku distribuciju Linuxa koja je potpuno besplatna, kao i svi programi koji idu uz nju. Međutim, prelazak na Linux ima svoju cenu i u nekim slučajevima je veoma visoka.

Zašto nećemo preći na Linux?

Ljudi su navikli na Windows i znaju da ga koriste.
Koristimo ga dugi niz godina kod kuće, na poslu, u Internet kafeu. I koristimo ga veoma dobro.

Produktivnost opada u periodu tranzicije
Bilo kom radniku u firmi će period tranzicije teško pasti. Značajno će izgubiti vremena na privikavanje na novo radno okruženje, a takođe je jasno da će i produktivnost pasti. Da li trebamo platiti i obuku zaposlenih za rad na Linuxu?

Novi zaposleni moraju znati da koriste Linux?
Zamislite oglas u kome je potrebno znanje rada na Linux OS-u za mesto sekretarice? Linux šta? Šta šta? Da li je potrebno da novim kadrovima platimo obuku za rad na Linuxu? Da li trebamo zaposliti lošijeg prodavca samo zato što ne ume da koristi Linux?

Nedostatak kvalitetnih programa?
Da budem jasniji – kvalitetni besplatni programi postoje i neki su mnogo bolji od plaćenih verzija, ali su i retki. Firefox, hmm… pa verovatno postoji još neki… Gimp je daleko ispod Photoshopa. OpenOffice samo delimično može da zameni MS Office. Tačno je i da je i njihova cena previsoka, ali firma zarađuje, zar ne? Sledeći projekat crtan u Photoshopu će ga isplatiti? Ili možda nešto ne radimo kako treba.

Windows je ipak jeftiniji.
Cena jedne kopije poslednje verzije Windows operativnog sistema je oko 100 evra, sa nekim popustima, za OEM licenciranje. Da li je tih ušteđenih 100 evra dovoljno da se plati momak koji će instalirati i podesiti Linux i mrežu. Da li je dovoljno da se nadoknadi izgubljena produktivnost? Izgubljeno vreme surfujući po netu i raznim formima tražeći rešenje za novonastale probleme?

4 Comments

 1. У праву си за фирме које су због других апликација везане за одређена решења (у овом случају Windows). Aли, ниси у праву у првој ставци. Наиме, већина (добар део) људи НЕ ЗНА да користи рачунар (који год оперативни систем био на њему). Још горе, уче НАПАМЕТ неке основне операције и појам немају шта у ствари раде.
  OpenOffice.org или MS Office – колико си видео doc фајлова препуних спејсова између две колоне, тј. дела текстова који глуме колоне? после 10. таквог фајла престао сам да бројим

  Осим нелегалног софтвера проблем је и нелегално коришћење фонтова, слика и графичких елемената.

  Све у свему, један од погледа на тему која би требало да занима правнике (колико их је упућено 😉 )

  like

 2. E Salac, pa zar tako.

  Zaboravljas da je FLOSS slobodan softver. To mu je osnovna karakteristika, a ne cena i novac.
  I sam radis u PHP-u, zaboravljas koliko klasa, templejta i frejmvorka koristis, a sve zahvaljuci GPL i slicnim ostalim licencama.

  Razmisli kakvo bi mesto danas bio Internet da nije slobodnog softvera. Cak i ovaj tvoj blog, wordpress je slobodan softver.

 3. Protiv slobodnog i open-source softvera nemam ništa protiv. Čak šta više, srećan sam što postoji. Ali uglavnom takav softver je i besplatan i većina krajnjih korisnika se baš zbog toga odlučuje za njega. Ovom temom samo pokazujem da on ponekad i nije 100% besplatan…

 4. Ne volim win , ali se potpuno slazem da je jedino pametno resenje. Jer sve nabrojano je tacno i to je je uzrok zasto se malo koristi linux